Ekonomi

ABD Başkanı Biden, 15 Kasım’da Xi ile görüşecek

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, 15 Kasım’da gerçekleştirilecek toplantıda Başkan Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi’nin ikili ilişkiler, iletişim kanallarını açık tutmanın önemi ile bölgesel ve ekonomik konuları ele alacağı belirtildi. Açıklamada, iki liderin geçen yıl Endonezya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde yaptıkları son toplantıda vardıkları mutabakat doğrultusunda, iki ülke arasındaki rekabeti sorumlu bir şekilde sürdürmenin yollarına da değinecekleri kaydedildi. çıkarlarının örtüştüğü alanlarda, özellikle de uluslararası toplumu etkileyen ulusötesi konularda işbirliği fırsatları. .

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başkan Xi’nin, ABD Lideri Biden’ın davetlisi olarak Çin-ABD zirvesi toplantısı ve 30. APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı için 14-17 Kasım’da San Francisco’yu ziyaret edeceği bildirildi. .

ABD-Çin ilişkilerinde jeopolitik ve ekonomik rekabetin getirdiği gerilimlerin yanı sıra diyalog arayışlarının arttığı bir dönemde Xi’nin ziyareti kritik önem taşıyor.

Biden ve Xi, en son Kasım 2022’de Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen G20 Zirvesi’nde yüz yüze görüşmüştü. Biden, bu yıl Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki G20 Zirvesi’ne katılırken, Çin lideri katılmadı.

ABD-Çin ilişkilerinde diyalog arayışı

Şubat ayında Çin’e ait yüksek irtifa balonunun ABD hava sahasına girmesi nedeniyle yaşanan kriz nedeniyle durma noktasına gelen Washington-Pekin ilişkilerinde Haziran ayından bu yana üst düzey temasların yoğunlaştığı görülüyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in haziran ayında balon krizi nedeniyle iptal ettiği Çin ziyaretinin ardından, Temmuz ayında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry, Ticaret Bakanı Gina Raimondo da ülkeyi ziyaret etti. Ağustos.

ABD Senatosu Çoğunluk Başkanı Senatör Chuck Schumer liderliğindeki bir grup senatör de Ekim ayı başında Çin’i ziyaret etti ve Başkan Xi Jinping tarafından kabul edildi.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom da Ekim ayında Çin’e yaptığı ziyaret sırasında Pekin’de Başkan Xi ile görüşme fırsatı buldu. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Xi’nin olası ziyaretine hazırlık yapmak üzere 26-28 Ekim tarihlerinde Washington’u ziyaret etti. Ziyaret sırasında Wang, Dışişleri Bakanı Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın yanı sıra Başkan Biden ile de görüştü. Çin’in dış ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifing de ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın davetlisi olarak Washington’da.

akyakaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu