Haber

Deprem nasıl oluşur? Deprem neden oluşur?

Depremler dünyada zaman zaman meydana gelen ve büyük yıkımlara neden olabilen doğal afetlerdir. Ancak depremlerin nasıl oluştuğunu ve neden meydana geldiğini anlamak, bu felaketlerle başa çıkmamıza ve kendimizi korumamıza yardımcı olabilir. Sarsıntının nasıl oluştuğu ve neden meydana geldiği araştırılıyor. Peki deprem nasıl oluşur? Sarsıntı neden oluşur? Detaylar burada…

DEPREM NEDİR?

Deprem, yer sarsıntısı, sismik veya deprem, yer kabuğunda beklenmedik kuvvetin oluşması ve bu dalgaların yerküreyi sarsması sonucu oluşan sismik dalgalanmalardır. Sismik aktiviteden kastedilen, depremin meydana geldiği bölgedeki sıklığı, türü ve büyüklüğüdür. Sarsıntılar sismografla ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına sismoloji denir. Sarsıntının büyüklüğü Moment büyüklüğü ölçeği (veya daha önce kullanıldığı şekliyle Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altındaki depremler genellikle hissedilmezken, 7 ve üzerindeki depremler ise yıkıcı olabiliyor. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Sarsıntının oluştuğu noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etki eder, dolayısıyla yere yakın depremler daha fazla hasara neden olur.

DEPREM NASIL OLUŞUR?

Depremler yer kabuğundaki büyük kayaların ani hareketiyle meydana gelir. Bu hareket genellikle biriken gerilimin bir sonucu olarak kayalar serbest kaldığında meydana gelir. Depremler iki temel tıpta olabilir:

Tektonik Depremler: Yer kabuğundaki tektonik plakaların etkileşimi nedeniyle oluşur. Plakalar birbirlerine karşı hareket ettikçe sıkışabilir veya ayrılabilirler, bu da kuvvetin serbest kalmasına neden olur.

Volkanik Sarsıntılar: Volkanik aktivite sırasında ortaya çıkar. Sıcak magma ve volkanlardan çıkan gazların neden olduğu bu sarsıntılar genellikle volkanik patlamalar sonucu meydana gelir.

DEPREM NEDEN NEDEN OLUR?

Deprem meydana geldiğinde birden fazla neden etkili olabilir. İşte en yaygın nedenler:

Tektonik Plaka Hareketleri: Dünyanın yüzeyi sürekli hareket eden büyük tektonik plakalarla kaplıdır. Bu plakaların sürtünmesi veya ayrılması titremelerin nedenlerinden biridir.

Kırılma Bölgeleri:Kabukta hapsolan güç, kırılma bölgelerinde serbest kalarak depremlere neden olabilir.

Volkanik faaliyet:Volkanik patlamalar sırasında yer altında biriken gücün aniden serbest kalması volkanik depremlere neden olabilir.

İnsan aktiviteleri:Madencilik, su rezervuarları oluşturma veya hidrolik kırılma gibi insan faaliyetleri yer kabuğunun dengesini bozarak sarsıntılara neden olabilir.

eruhhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu