Haber

Eskişehir’deki TOKİ mağdurları Cumhurbaşkanı’na mektup gönderdi

MELTEM KARAKAŞ

Eskişehir TOKİ mağduru vatandaşlar, PTT önünde bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. Vatandaşlar adına açıklama yapan Serhan Alağaç, “Cumhurbaşkanımızın ev sahiplerine yaptığı vicdan çağrısına TOKİ yetkililerinin kulak vermesini diliyorum.”

Eskişehir İstanbul’da TOKİ mağduru vatandaşlar bugün PTT önünde bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. Sakarya Caddesi’nde PTT önünde toplanan vatandaşlar, TOKİ yetkililerine seslenerek KDV oranının söz verildiği gibi yüzde 1’de kalmasını talep etti.

“O GÜN İÇİN İKİ ASGARİ ÜCRET VARDI”

Basın açıklamasını okuyan Serhan Alağaç şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında müjdelediği, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında protokol imzalanarak hayata geçirilen, her yıl 100 bin konut projesi kapsamındayız. Eskişehir Bizler, yapılacağı söylenen 2.450 konuta başvuru yapan ve hak kazanan vatandaşlarız. O dönemde bize açıklanan başvuru kurallarındaki temel unsur, bu projeye başvurabilmek için alt gelir grubuna dahil olma şartıydı. Bu ne anlama geliyor? Alt gelir grubu ise Aralık 2019 ve Ocak 2020 döneminde hane gelirinin 5 bin 500 TL’yi aşmaması gerektiği yönündeydi. Bugün bizden sözleşme aşamasında bunu belgelememiz isteniyor ve eğer gelirimiz bu rakamı aşarsa haklarımızı kaybediyoruz. O günlerin şartlarında 5 bin 500 TL, iki asgari ücretin bir eve girmesi kabul edilmeyeceği anlamına geliyordu.

“YÜZDE 1 KDV’NİN PEŞİN TAHSİL EDİLECEĞİ BELİRTİLDİ”

Diğer şartlar ise evlerin bize 2+1 nitelikli konutlar için yüzde 10 peşinat ve sabit taksitlerle 894 TL’den başlayan 2+1 nitelikli konutlar için, yüzde 10 peşinatlı ve sabit taksitli 2+1 nitelikli konutlar için ise 1022 TL’den başlayan fiyatlarla verilmesiydi. 3+1 nitelikli konutlar için ay. Yani en yüksek daire fiyatının 240 bin TL olacağı bu projede konutların bedelinin yüzde 10’unun peşin ödeneceği, kalan tutarın ise devlet bankalarından faizle kredilendirileceği bildirildi. yüzde 0,49 oranında faiz oranıyla sunulan bu kredinin geri ödemesi 240 ay sabit ödemeli olarak yapılacak. Ayrıca 1-1,5 yıl içinde tamamlanacağı söylenen bu konutların anahtar tesliminde herhangi bir değişikliğe yol açmadan yüzde 1 KDV peşin alınacağı da resmi belgelerde açıkça belirtiliyor.

“PEŞİNAT SONRASI 240 AY SABİT ÖDEME SÖZÜNDEN VAZGEÇİLDİ”

Bugün önümüze konulan kurallardan bahsedelim. Öncelikle Eskişehir için 2 bin 450 konut sözü verilmesine ve 2 bin 450 hak sahibi belirlenmesine rağmen 2 bin 297 konut yapıldı ve 153 hak sahibinin 4 yıllık umutları çöp gibi çöpe atıldı. O döneme ait en değerli daire fiyatı bize minimum fiyatın 10 katı olarak verilirken, sözleşme aşamasında en değerli daire fiyatının minimum fiyatın 15 katı olduğunu gördük. Bu, vatandaşların enflasyon karşısında ezilmeleri ve satın alma güçlerinin yüzde 50 oranında azalması anlamına geliyor. Bize açıklanan şartlarda yüzde 10 peşinattan sonra 240 ay sabit ödeme vaadinden vazgeçildi ve 180 ay memur maaşına artışa endeksli ödeme kuralı bize dayatıldı. Nedir bu memur maaş artış endeksi? Yani her 6 ayda bir evinizin toplam borcu memur maaşı artış oranına göre artacak ve yeni ev fiyatı taksitlerinize bölünerek size yeni bir taksit numarası vereceğiz diyorlar. Yani yeni ev sahibimiz TOKİ yönetimi olacak. Mevcut ev sahibimiz yılda bir kez fiyat artışı yaparken, yeni ev sahibimiz yılda iki kez artıracağını söylüyor. Geçen seneki taksit artış oranlarına baktığımızda devlet ev sahiplerine yüzde 25 harç koyarken TOKİ’nin taksitlerini yüzde 40 artırdığını görüyoruz. Keşke Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahiplerine yaptığı vicdan çağrısına TOKİ yetkilileri kulak verse.

“KDV ORANI YÜZDE 1’DEN YÜZDE 10’A ÇIKARILDI”

Bizi mağdur eden koşullar elbette bununla bitmiyor. Uygulama kurallarında açıkça yüzde 1 olarak belirtilen KDV oranı yüzde 1’den yüzde 10’a çıkarıldı. Peşinat olarak 140 – 200 bin TL arasında ödeme yapması istenen bu dar gelirli hak sahiplerinden, evlerin teslimi sırasında aynı bedeli artı KDV ödemeleri istendi. Bu KDV ödemesi sadece anahtar teslimi olarak yapılmayacak, hak sahiplerinden 6 ayda bir daire fiyatındaki fiyat artışının yüzde 10’u oranında KDV ödemesi olarak talep edilecek. Yani yüksek taksit ödeyecek dar gelirli vatandaşlara 6 ayda bir 20-40 bin TL arasında KDV ödeyeceğiniz söyleniyor. Eğer bu insanların ödeme gücü yetseydi, düşük gelirli olmazlardı; eğer gelirleri düşük olmasaydı bu evlere hak kazanamayacaklardı. Anlayamadık, bu evleri almak için dar gelirli olmamız mı gerekiyor? Yoksa bu evlerin parasını ödeyebilmek için yüksek bir gelire mi ihtiyacımız var?

“CUMHURBAŞKANIMIZ SESİMİZİ DUYSUN”

Bizler de bu mağduriyeti yaşayan hak sahipleri olarak, 2019 yılında cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut projesinin müjdesini veren ve eksiklerimizi yerine getireceğimizi söyleyen Sayın Cumhurbaşkanımıza mektup yazmak için bugün burada toplandık. -vatandaşların mutlu evlerine kavuşması. “Bizi enflasyona maruz bırakmayacağını her fırsatta söyleyen Sayın Cumhurbaşkanımızın, vatandaşlarının huzur dolu evlerde yaşamasını sağlayacağını, bugüne kadar verdiği tüm sözleri tuttuğunu ve bundan sonra da sürdüreceğini umuyoruz.” Bunun için sesimizi duyacak ve bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için gerekli talimatları vereceğiz.”

“SÖZLERİNİ YERİNE GETİRSİNLER”

KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini isteyen İlknur Kayacık, “Gerekeni yapın. Biz gerçekten mağduruz. 7 bin 500 lira maaş alıp 9 bin lirayı nasıl ödeyeceğiz? Verdikleri sözleri yerine getirsinler” dedi. KDV yüzde 1 dediler, yüzde 10’a çıktı. Altı ayda bir “Artış gelecek” dedi.

240 ay vade sözünün tutulmasını isteyen Hasan Kurt, “Ödeme tutarı 7 bin 15 lira. 585 lira bana kaldı. Ben bununla nasıl yaşayacağım? Sayın Başkan para istemiyoruz” dedi. 240 ay vade sözü tutulsun, KDV yüzde 1’den yüzde 10’a çıktı.” “Azaltılsın. Sabit taksiye dönsün. Bize verilen sözler tutulsun” dedi.

Selman Gölpek, “Çoğu insan haklarının elinden alınmasının mağduru. Mağdur biziz. KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini ve sabit ödemenin geri gelmesini istiyoruz.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu