Haber

Hangi Spor İlk Olarak Nerede Ortaya Çıktı? İşte Sıklıkla Yapılan 12 Sporun Anavatanları

Sporun ilk nerede geldiğini hiç merak ettiniz mi? Her sporun ortaya çıktığı kültür ve ortam farklıdır. Ünlü sporların kökenlerini merak ediyorsanız içeriğe hoş geldiniz!

1. Dünyanın en çok izlenen sporlarından biri olan futbolun kökenleri tam olarak bilinmiyor. Tarihin ilk zamanlarından beri emsalleri ile oynandığı bilinen futbolun modern versiyonunun doğum yeri İngiltere’dir.

Tarihin en başından beri futbol gibi toplarla oynanan oyunların olduğu bilinmektedir. Modern kanonik versiyonu 19. yüzyıla kadar uzanıyor. Futbolun kuralları 1863 yılında İngiliz Futbol Federasyonu tarafından belirlendi.

2. En keyifli sporlardan biri olan basketbol, ​​Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktı. 1891 yılında Amerikalı bir hoca tarafından keşfedilen bu spor bu tarihten sonra yaygınlaşmaya başlamıştır.

James Naismith adlı bir öğretmen tarafından geliştirilen bu spor, modern takım sporlarının önde gelenlerinden biridir. İlk ulusal turnuvası 1895 yılında düzenlenen basketbol, ​​ilk kez 1932 yılında olimpiyat oyunlarına katılmıştır.

3. Beyzbol denilince akla ABD gelir. Beyzbolun kökeni Amerika Birleşik Devletleri’ne dayanmaktadır. Amerika’nın milli sporu olarak kabul edilen beyzbolun modern versiyonu 19. yüzyılın ortalarında oynanmaya başlandı.

Beyzbolun kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 400’lü yıllara kadar uzandığı sanılmaktadır. Bu oyunun, İngilizlerin oynadığı rounders adlı oyuna benzeyen beyzbol oyununun temelini oluşturduğuna inanılır. Çağdaş beyzbol 1840’larda oynanmaya başlandı.

4. Adını İngiltere’deki Rugby şehrinden alan Rugby, futbola benzerliği ile dikkat çeken bir spordur. Zamanla bu spor, kuralları ile futboldan ayrılarak ortaya çıkmıştır.

Rugby, İngiltere’de 1823’te Rugby Okulu’nda ortaya çıktı. Futbol oynarken kuralları farklılaştırarak bu sporu yaratan Rugby Okulu öğrencileri olmuştur. 1871’de rugby’nin resmi kuralları belirlendi.

5. Golf ilk olarak 15. yüzyılda İskoçya’da ortaya çıktı. Golfün menşei tam olarak bilinmemekle birlikte Antik Roma’ya kadar dayandığına inanılmaktadır.

Çok eski bir kökene sahip olduğuna inanılsa da bu sporun modern şeklinin ortaçağ İskoçya’sındaki gowf oyununa dayandığı düşünülmektedir. Golf, 15. yüzyılda Edinburgh’da ilk golf kulübünün kurulmasıyla 18. yüzyılda dünyaya yayıldı. 1860 yılında İngiltere’de ilk golf şampiyonası düzenlendi.

6. En prestijli sporlardan biri olarak kabul edilen tenis, ilk olarak Fransa’da ortaya çıktı. Tenisin ilk şekli 12. yüzyılda Fransa’da oynanan jeu de paume sporuna dayanırken, bu sporun modern versiyonu 19. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

İngiltere’de yayılarak gelişen tenis buradan tüm dünyaya yayılıyor. 1877 yılında İngiltere’de düzenlenen Wimbledon Turnuvası, halen en popüler turnuvalardan biridir.

7. Modern boksun 18. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıktığı bilinse de kökeninin Antik Yunan’a kadar dayandığına inanılıyor.

Boks aslında milattan önceye dayanan bir spordur. Antik Yunan’da oynanan pankration adı verilen sporun boksun temelini oluşturduğu düşünülmektedir. Çağdaş boks, 18. yüzyıl İngiltere’sinde ortaya çıktı. 19. yüzyıldan itibaren kuralları oluşturulan bu spor artık dünyada çok seviliyor.

8. Sumo güreşi, Japonya’nın ulusal sporu olarak kabul ediliyor. Japonya’nın en eski sporlarından biri olan sumo güreşinin kökeni bilinmiyor.

Sumo güreşinin Şintoizm ritüelleri ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Sumo güreşi ilk olarak sarayda düzenlenen törenlerde yer almış, daha sonra yaygınlaşmıştır.

9. Judo da Japonya kökenli bir spordur. 1882 yılında Japonya’da Jigoro Kano tarafından geliştirilen bu spor bir savunma sporudur.

Japon kültürünü ve ideolojisini yansıtan judonun amacı aslında rakibi kontrol etmektir. Judoyu geliştiren Kano, Japon dövüş sanatlarını tek bir disiplin altında birleştirmek istedi ve judonun temellerini attı. 1964 yılından beri olimpiyatlarda yer alan bu spor dünyada da oldukça yaygın.

10. Karate, Japonya’da ortaya çıkan bir dövüş sanatıdır. Bu sporun kökeninin Çin’e kadar dayandığı düşünülmektedir.

Karate, Japonya’nın Okinawa adasında doğdu. Bu spor silah kullanmadan vücut teknikleriyle dövüşmek demektir. İlk olarak 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarında yer alan karate, Japon kültürünün önemli bir parçasıdır.

11. Taekwondo bir Kore dövüş sanatıdır. 1940’lı yıllarda Kore’de ortaya çıkan bu sporun felsefesi çok eskilere dayanmaktadır. Modern tekvando, 1955’te Kore Taekwondo Derneği’ni kuran Koreli ustalar tarafından geliştirildi.

Taekwondo, savunma ve hücum tekniklerini içeren bir spordur. Kore kültürünü ve tarihini yansıtan bu spor, el ve ayak tekniklerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Artık tüm dünyada tanınan tekvando olimpiyat oyunlarında yer almaktadır.

12. Herkesin en sevdiği sporlardan biri olan atletizm, güreş gibi en eski spor dallarından biridir. Tarihin en eski dönemlerinden beri var olduğuna inanılan atletizmin modern versiyonu Antik Yunan’da başlamıştır.

Atletizm ilk olimpiyat oyunlarında önemli bir yere sahiptir. Atletizm ilk olarak 1896’da Atina’da ortaya çıktı ve ardından 19. yüzyılda İngiltere’de yeniden ortaya çıktı. Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu 1912’de kuruldu. Atletizm hala en tanınan sporlardan biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu