Teknoloji

Robotların Sebep Olduğu Korkunç Kazalar: Hatta Bazıları Birini 10 Yerinden Bıçakladı!

robotik Gün geçtikçe ilerlemesi, güzel şeylerin yanı sıra bazı kazaları da beraberinde getirdi. Bu kazaların bir kısmı sıradan yaralanmalarla sonuçlansa da maalesef bazı durumlarda insanlar hayatını kaybetti.

Bu teknolojinin gelişmesiyle Hastasını öldüren robot cerrahtan sürücüsüz arabaya Çok sayıda kaza haberi aldık. Bu kazalar nadir de olsa gelecekte bizi nelerin beklediği konusunda endişe yaratmaz. Bakalım robotlar geçmişten günümüze insanların zihninde nasıl yer etmiş.

Bir robotun öldürdüğü ilk kişi Robert Williams’tı.

Olayın 2000’li yıllarda yaşandığını düşünme yanılgısına düşmeyin çünkü kaza 1979 yılında meydana geldi. Amerika’da bir fabrika işçisi 25 yaşındaki WilliamsTrajik bir şekilde, depolama raflarından nesneleri almak için kullanılan endüstriyel bir robot kolunun kafasına çarpması sonucu öldü.

Williams’ın ailesi robot üreticisi Litton IndustriesKarşı dava açtı ve mahkeme, böyle bir kazaya yeterli güvenlik önlemlerinin alınmamasının neden olduğuna karar vererek aileye 10 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi.

Kaynak: Kablolu

Çin’de bir işçiyi 10 kez bıçaklayan robot, yaşanan en korkunç olaylardan biriydi.

hassas görsel

Bu olay o kadar yenidir ki artık taze sayılabilir. 49 yaşındaki Zhou, 2018’de Çin’de bir fabrika işçisiAniden çöken endüstriyel bir robotun saldırısına uğradı ve her biri bir ayak uzunluğunda 10 keskin çelik çubuk, robot tarafından beklenmedik bir şekilde koluna ve göğsüne bıçaklandı.

Bu çubuklardan dördü sağ koluna, biri sağ omzuna, biri göğsüne ve dördü de sağ ön koluna saplanmıştı. Vücudundaki çubuklar ameliyatla başarıyla çıkarıldıktan sonra Zhou mucizevi bir şekilde hayatta kaldı . Bu kaza bize güvenlik tedbirleri açısından robot teknolojisinin değerini bir kez daha gösterdi.

Kaynak: Yahoo

Yine 2018 yılında sürücüsüz otomobilin neden olduğu kaza da unutulmazlar arasında yer alıyor.

Mart 2018’de, Araç paylaşım şirketi Uber’in sürücüsüz prototip aracı, Elaine Herzberg adlı bir kadına çarptı. hayatını kaybetti. 49 yaşındaki Herzberg, Arizona’da dört şeritli bir yolda bisiklet sürerken, sürücü koltuğunda insan güvenliği yedek sürücüsünün bulunduğu sürücüsüz bir araca çarptı.

O dönemin haberlerine göre araç Uber mühendisi Rafaela Vasquez , telefonda videoyu izliyordu. Herzberg aldığı yaralardan öldü; Bu kaza, sürücüsüz aracın karıştığı ilk yaya ölümü olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: BBC

Hayatınızı bir robota emanet eder misiniz? 2015’te de tam olarak böyle oldu ama trajik bir şekilde.

Mitral kapak hastalığından muzdarip olan Stephen Pettitt, İngiltere’nin Newcastle upon Tyne kentindeki Freeman Hastanesi’nde robotik ameliyatla ameliyat edildi. Cerrahın konsolu Doktor Sukumaran Nair tarafından gerçekleştirilen operasyon ve Etkileşimli robotik kollardan oluşan Da Vinci cerrahi robotu kullanılarak gerçekleştirildi.

Ancak 6 saat süren bu başarısız işlem sırasında ameliyat grubunun ortasında bulunan Nair ve asistanı, cerrah Thasee PillayBirbirlerine bağırdıkları anlar dikkat çekti.

Nair tarafından kontrol edilen robot konsolundan gelen ses kalitesinin düşük olması nedeniyle iletişim zordu. Adli Tıp Mahkemesi’nin daha sonra edindiği bilgiye göre, makine aynı anda ameliyathane hemşiresine de çarparak hastanın dikişlerini mahvetti. Ameliyat ise Eğer bu bir robot kullanılarak yapılmasaydı Pettitt’in hayatta kalma şansı yüzde 98’in ortasında olacaktı.

Kaynak: BBC

Volkswagen fabrikasında çalışan 22 yaşındaki genç, robot kol tarafından öldürüldü.

2015 yılında Volkswagen fabrikasında makine modüllerini kaldırmak için tasarlanan robot kol, 22 yaşındaki adamı yakaladı ve onu büyük bir metal plakaya çarptı. Olayda ağır yaralanan kişi Hastaneye kaldırıldığında aldığı yaralardan dolayı hayatını kaybetti..

Volkswagen sözcüsüİlk bulguların montaj sürecinde çeşitli görevleri yerine getirecek şekilde programlanabilen robottaki bir arızadan ziyade insan hatası olduğunu belirtti.

Kaynak: The Guardian

1981 yılında Kenji Urada adlı bir işçi, bir fabrikada arızalı bir hidrolik robotu incelerken trajik bir şekilde hayatını kaybetti.

Urada’nın 37 yaşında olduğu ve makine açıldığında elektriği kesmek için tasarlanmış bir güvenlik bariyerinin üzerinden atladığı belirtildi. Yanlışlıkla robotu çalıştırdı . Ezilmeden önce robotun kolundan başka bir makineye sıkışan Urada, acı bir olayın kurbanı oldu.

Fabrikadaki diğer personel, makineyi nasıl durduracaklarını bilmedikleri için trajik olaya müdahale edemedi. Urada, Japonya’da bir robot tarafından öldürülen ilk kişi olmasına rağmen ne yazık ki dünya çapında bu tür trajik olaylar nadir değildir. İlk örnek değildi.

Kaynak: The Guardian

Joshua Brown, 2016 yılında sürücüsüz bir otomobilin traktör römorkuna çarpması sonucu direksiyon başında hayatını kaybetmişti.

Kahverengi, bilgisayar destekli Tesla Modeli S ABD Otoyolu 27A’da otopilot modunda giderken römorkun yolunu kapatması sonucu bir kaza meydana geldi. Williston İtfaiye Departmanı şef yardımcısı Danny Wallace, itfaiyecilerin olay yerine ulaşması sırasında aracın enkazının yüzlerce metre uzakta bir bahçede bulunduğunu söyledi.

Tesla, otopilot sisteminin kamyonu tespit edemediğini ve sürücünün frene basmaya çalışmadığını belirtti. Elon Musk’un şirketi, adamın ölümünün “trajik” olduğunu doğruladı ancak araçlarının diğer arabalardan daha güvenli olduğunu savunmaktan da geri durmadı.

Kaynak: The Guardian

2015 yılında Hindistan’da bir robot tarafından öldürülen 24 yaşındaki Ramji Lal de benzer bir trajik olay yaşadı.

Lal, Gurgaon’daki araba parçaları üreticisi SKH Metals’te çalışırken bir robot kaynakçı tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Etkinlik, Lal, makineyle kaynak yapılan metal plakayı ayarlamaya çalışıyorBu, makinenin kollarından biri tarafından yapıldı.

Times of India’yadedi bir meslektaşım konuşuyor. Robot, kaldırdığı metal levhaları kaynaklamak üzere önceden programlanmıştır. Biri gevşeyince Lal ayarlamak için makinenin arkasına uzandı. Bu, önceden programlanmış cihaza bağlı kaynak çubuklarının Lal’in karnını deldiği andı.‘ gibi açıklamalarda bulundu.

Kaynak: The Times of India

Rusya’da robotla satranç oynayan çocuğun parmağı robot tarafından kırıldı.

Bu olay muhtemelen en son robot kazasıdır. 19 Temmuz’da Moskova Açık turnuvasında meydana gelen kazada; Çocukla satranç oynarken robot çocuğun parmağını kırdı. Rus medyası, Moskova Satranç Federasyonu BaşkanıAçıklamaya göre robotun çok hızlı hareket etmesi nedeniyle kafasının karıştığını ve bu nedenle 7 yaşındaki çocuğun parmağını yakaladığını bildirdi.

Kaynak: The Guardian

Ve son olarak, 2018’de bir robot, bir Amazon fabrikasında ‘ayı kovucu sprey’ kutusunu delerek 24 işçiyi hastaneye kaldırdı.

Olay, ABD’nin New Jersey eyaletindeki Amazon deposunda, bir kutunun kazara açılmasıyla meydana geldi. ayı kovucu robot tarafından deliniyorSonuç olarak 24 personel hastaneye kaldırıldı.

Kırmızı biberde bulunan ve ağzın sıcak olmasına neden olan konsantre kapsaisin içeren 9 onsluk aerosol içeren kutuBu durum birçok personelin nefes almada zorluk yaşamasına, boğazlarının ve gözlerinin yanmasına neden oldu.

Kaynak: The Guardian

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu