Haber

Tartışmalara İlber Ortaylı da dahil oldu! Amerika’dan ders almayacağız

ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl, “Demlenmiş Çayın Kimyası” adlı kitabının tanıtımı için yaptığı basın bültenlerinde, “mükemmel demleme” için çaya tuz eklenmesini önerdi.

Bu açıklama tartışmalara yol açarken, Rizeliler de tartışmaya katılarak Türk çayını savundu.

“TÜRK ÇAYI İÇSİNLER”

Rize Ticaret ve Çay Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, kimya profesörü Francl’ın çayın acısını gidermek için tuz eklenmesini tavsiye etmesinin nedenini, içinde katkı maddesi bulunmasına bağladı.

Erdoğan, “İngiltere ve Amerika’daki dostlarımıza tavsiyemiz acı çay içmeyi bırakıp gelip güzel, içilebilir, kaliteli Türk çayı içmeleridir. Çayı yumuşatmaya, sertleştirmeye gerek yok. İçsinler.” Türk çayı dünyanın en doğal, en kaliteli çayıdır. İçine hiçbir şey eklenmez.” “Eklemeye gerek yok” dedi.

Çay Çarşısı Genel Müdürü Hasan Önder, “Dünyanın hiçbir yerinde çaya tuz katanları ne gördüm, ne de duydum. Bu telaffuzla hem çayımızı hem damak tadımızı bozacakları izlenimini verdi, tıpkı onlar gibi. Tuzuyla dünyanın tadını bozuyor. Çaya hiçbir şey katmıyorsunuz, hatta kullandığınız suyun sade ve kireçsiz olmasına dikkat etmelisiniz.” “Ona ihtiyacım var” dedi.

“AMERİKANLAR ÇAYI BİLMİYOR, KAHVEYİ BİLMİYOR”

Bütün bunların ardından tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da konuyla ilgili görüşünü dile getirdi.

Ortaylı, “Çay içmeyi Amerika’dan öğrenmeyeceğiz. Amerikalılar çayı bilmiyor, kahveyi bilmiyorlar. Kimya profesörü olması önemli değil. Çay bir keyif gıdasıdır. Ben de çok seviyorum ve şeker bile eklemeden içiyorum. Tuzlu çay var, uzun zamandır yapanlar var. Ancak şekerli çay kadar zararlıdır. İngilizler çay işini biliyor. “İngilizlerle çay konuşacak son kişiler Amerikalılardır.”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu