Sağlık

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir? Beyazlatma dişlere zarar verir mi?

Esmanur GÜLBAHAR – H. Ahmet GÜNAY – M. Taha ÇELİKBAŞ – Herkes Duysun
BURSA (İGFA) –
Herkesin bildiği gibi aşırı çay, kahve ve sigara kullanımı dişleri sarartan faktörlerin başında gelir. Bunların aşırı tüketimi sağlığı tehdit ettiği gibi diş rengini de olumsuz etkiler. Diş renginin bozulmasından rahatsız olan vatandaşlar diş beyazlatma uygulamaları için diş hekimlerine başvurmaktadır. Peki günümüzde kullanılan diş beyazlatma uygulamaları dişlere zarar verir mi? Bu uygulamalar diş minesini etkiler mi?

Uzman Diş Hekimi Halil Çelik, diş beyazlatma uygulamaları ve sıkça sorulan sorular hakkında Herkes Duysun muhabirine açıklamalarda bulundu.

“DİŞ BEYAZLATMANIN 2 FORMÜLÜ VAR”

Diş beyazlatma konusunda iki uygulamanın daha olduğunu belirten Uzman Diş Hekimi Halil Çelik, hastanın diş sağlığı için gerekli tedavi sisteminin kullanılması gerektiğini belirterek, “Hastalarımızın kendi diş rengiyle ilgili endişeleri var. Bu durumda renklendirme tedavisi yöntemini uyguluyoruz. Bunlar arasında deterjan ultrasonik cihazlarının titreşimi ile yapılan arıtma vardır. Diğeri ise kimyasal ürünlerin kullanıldığı beyazlatma işlemidir. Bu tedavi tamamen hastanın tedavi ihtiyacına göre uygulanmaktadır” dedi.

DİŞ BEYAZLATMA DİŞ MİNESİNİ İNCELTİR Mİ?

Diş beyazlatma uygulaması sırasında vatandaşların diş minesinin incelmesi konusundaki endişelerine yanıt veren Çelik, uygulama sonrasında diş minesinde herhangi bir incelme olmadığını ancak hassasiyet oluşabileceğini kaydetti. Uzman Diş Hekimi Halil Çelik, diş beyazlatma işleminin toplumda çok yaygın bir korku haline geldiğini, danışanlarının kendisine ‘Diş beyazlatma sonrası geçmeyen diş hassasiyetleri olur mu?’, ‘Diş beyazlatmaz mıyım?’ gibi sorular sorduğunu belirtti. artık soğuk su içebilecek miyim?’, ‘Dondurma yiyebilecek miyim?’ Ayrıca endişelerini şu şekilde dile getirdiklerini belirtti:

“İşte diş beyazlatma konusunda profesyonel olarak kullandığımız tedavi yöntemleri. Bu tedavilerden biri de titreşimle çalışan cihazlardır. Deterjan ultrasonik tedavisi uygulanır. Bundan sonra cilalama işlemi gerçekleştirilir. Dişin pürüzsüz hale getirilmesi amacıyla yapılır. İkinci tedavi olarak saflaştırma işleminde hidrojen peroksit ve karbonik peroksit adı verilen kimyasal casusları kullanıyoruz. Bu casusların çalışma mekanizması şu şekildedir:

Büyük moleküllerle yüklenen ve renklenmeye neden olan pigmentlere bağlanarak daha küçük moleküler yüklü parçacıklara dönüşürler. Bu durumda beyazlatma işlemi gerçekleşir. Diş minesinde herhangi bir incelme olmaz. İşlemden sonra birkaç gün dişlerde hassasiyet oluşabilir. Bu nedenle hastalarımız ‘Dişlerim ağrıyor, dişlerim inceldi mi?’ diye soruyorlar. o şikayet eder. Bu, tüm süreç boyunca diş etlerinde gelişen bir hassasiyettir. Bu nedenle hasta diş etlerinin inceldiğini düşünür. Bu durum birkaç gün içerisinde geçebilir. “Dişlerimizin incelmediğini anlayabiliriz.” söz konusu.

DİŞ BEYAZLATMA SONRASI İLK 48 SAAT ÇOK ÖNEMLİDİR!

Diş beyazlatma işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken konulara değinen Çelik, “Soğuk ve sıcak içeceklerden uzak durulmalıdır. İlk iki gün yani 48 saat dikkatli olmaları gerekiyor. Kullandığımız kimyasal casusların etkisi 48 saat sürmektedir. Beyazlatma işlemi devam ediyor. 40 dakika boyunca takip ettiğimiz süreç çabuk bitmiyor. Bu beyazlatma işlemi iki gün boyunca devam eder. 48 saat içerisinde renklendirici yiyeceklerden ve renklendirici içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Bunların başlıcaları asitli içecekler, renklendirici gıdalar, salça, kırmızı şarap, şalgam suyu ve çilek gibi ürünlerdir. Beyazlatıcı diş macunlarının kullanılması faydalıdır. “Beyazlatma sürecini bu şekilde uzatabiliriz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu