Ekonomi

Mısır ile ticaret hedefi 15 milyar dolar

ANKARA (İGFA) –Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Saleh ve beraberindeki iş dünyası temsilcilerini kabul etti.

Ticaret Bakanlığı’ndaki basına kapalı görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile Mısır arasında büyük bir işbirliği potansiyeli olduğuna işaret ederek, Mısır’ın Türkiye’nin Afrika kıtasındaki bir numaralı ticaret ortağı olduğunu söyledi.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan habere göre iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 10 milyar dolara yaklaştığını belirten Bolat, iki ülkenin ekonomik büyüklüğünün toplamda 1 trilyon doları aştığını kaydetti.

Bolat, her iki ülkenin de ekonomik güç ve ticari taban açısından bölgelerinde değerli bir güç merkezi olduğunu belirterek, “Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 2007 yılında ülkelerimiz arasında yürürlüğe girdi. Karşılıklı ticaretimiz 2007’de 1.6 milyar dolardı.15” Bir yıl sonra neredeyse 10 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Bugünkü görüşmemizde iki ülke heyetleri olarak önümüzdeki 5 yıllık karşılıklı ticaretimizin yol haritasını oluşturduk. Bu çerçevede karşılıklı ticaret için 15 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Bu rakama daha kısa sürede ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bolat, STA ortak komitesinin teknik düzeydeki konuları görüşmek üzere en kısa sürede Ankara’da bir toplantı yapacağını söyledi.

Bolat, son dönemde Türkiye-Mısır ilişkilerinde yaşanan gelişmelerin olumlu yansımalarından memnun olduklarını vurguladı.

Mısır Arap Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Saleh, iki ülkenin tarihi bağları olduğunu söyledi. İki ülke ilişkilerinin gelişmesi için bir toplantıya gelmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Salih, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileriye götürülmesi için çalışacaklarını ifade etti. Görüşmede değerli konuları ele aldıklarını ifade eden Salih, iki ülke arasındaki iş birliğini, yatırımı ve ticareti artıracaklarını belirterek, Mısır hükümetinin şirketlerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve vize kolaylığı sağlanması için tedbirler aldığını hatırlattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, başta devlet başkanları olmak üzere süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.

sariyer-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu