Haber

İçişleri Bakanı Yerlikaya gazetecilerin sorularını yanıtladı. İfade

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sistemsiz göçle mücadele kapsamında İstanbul’da 90 günde yürütülen çalışmalara ilişkin olumlu değerlendirmelerden haberdar olduklarını belirterek, “Ama şunu söyleyeyim, bu daha başlangıç.” dedi. söz konusu.

Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı GAMER’da “Ankara90” medya toplantıları kapsamında basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Yerlikaya, görevinin ilk 90 gününde yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi verdiğini belirterek, her yıl farklı şehirlerde düzenlenecek programlarda kamuoyunun hem şehrin güvenliği hem de bakanlığın faaliyetleri hakkında bilgilendirileceğini ifade etti. 30 gün.

Düzenli göçmenlerin verilerini paylaştığını hatırlatan Yerlikaya, “düzensiz göçmenlere ilişkin veri ve faaliyetlerin” neler olduğu sorulan Yerlikaya, Genelge rakamları gibi Göç İdaresi Müdürlüğü’nün verilerine de itibar edilmesi gerektiğini belirtti. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne saygı duyulur.

Göç İdaresi Başkanlığı’nın her hafta sistematik olmayan göçmenlere ilişkin verileri paylaştığını hatırlatan Yerlikaya, 90 günde gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan 75 binin üzerindeki sistematik olmayan göçmenden yaklaşık 33 bininin ülkelerine geri gönderildiğini söyledi.

Yerlikaya, bu süreçte yasal olarak kalma hakkı bulunmayan 89 bin yabancının yakalanma korkusuyla ülkeyi terk ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Geldiği ülkeye geri göndermek, seyahat izin belgelerini almak öyle bir diplomasi gerektiriyor ki bunlar çok zor. Dolayısıyla burada çok büyük bir emek, çok büyük bir çalışma var. Sosyal medyada ‘Bu ne zaman olur’ endişesi duyanları da tanıyoruz. Sabit, bize ekmek kalmayacak’, bu kıymetli, son 90 günde İstanbul’a dair gelen olumlu değerlendirmelerin farkındayız ama şunu söyleyeyim, bunlar sadece başlangıç.

Yani kaynağından kaynağa geri gönderilmesine kadar her aşamada titizlikle ve titizlikle ilgili bakanlıklarımız ve birimleriyle arkadaşlarımızın büyük bir çabası var. İfade edilen rakamların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını, sahte olduğunu söylüyorum. “Ayrıca İstanbul’da olduğu gibi diğer tüm büyükşehir ve şehirlerin de bu süreçte son derece marjinalleşeceğine inanıyorum.”

“Suç örgütlerini adalete teslim edeceğiz”

Yerlikaya, terörle mücadelede organize suç örgütlerine bakış açısının ne olacağı sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şehrin haydutlarının tepesine çıkıp onların da nefesini keseceğiz.” dedi. Bana söylediklerini hatırlattı.

Devlet ve hükümette de bu kararlılığın geçmişten bugüne aynı olduğunu vurgulayan Yerlikaya, “Suç işlemede kibirlenenlere, kendini üstün görenlere yemin ederim ki. Kanunun bize verdiği güç, dua Aziz milletimizin bize… Göreceksiniz, onların nefeslerini keseceğiz, onları da yeneceğiz. Hepsini.” “Onu adalete teslim edeceğiz ve bunu yapmaya kararlıyız.” İfadesini kullandı.

Bakan Yerlikaya, uyuşturucuyla mücadelede suç örgütlerine hoşgörü gösterilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bora K.’nin lideri olduğu suç örgütüne operasyon

Bora K.’nin lideri olduğu Ankara’daki suç örgütüne yönelik operasyona ilişkin hukuki süreç ve tartışmalara ilişkin soruya yanıt veren Yerlikaya, olayla ilgili mahkeme sürecinin devam ettiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Bakanlık ve kolluk kuvvetleri olarak Ankara Emniyeti üzerine düşeni yaptı ve götürdü. Her zaman söylediğimiz gibi adalete teslim ettiler. Belgelerle ilgili verilen kararlar var. Yargı sürecini siz ve biz her zaman birlikte takip edeceğiz. Mahkemenin verdiği karar her zaman olduğu gibi şanlı milletin kararıdır.Mahkeme önünde yaşananları detaylandırmanın bir anlamı yok, hepsi belgelerde var, yani bundan fazlasını söylemeye gerek yok ama eğer arkadaşları yakalamasaydı o adam maiyetiyle yurt dışına çıkıp kaçacaktı.

Bu nedenle kendisine böyle bir fırsat verilmedi ve adalet önüne çıkarıldı. Vatandaşlarımızdan da büyük memnuniyet görüyoruz ve onların dualarına her zaman ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Ama şunun bilinmesini istiyorum. Organize suç çeteleri ve zalimlerle mücadelemizi tereddütsüz sürdüreceğiz. Bu noktada vatandaşlarımızın bizden beklediği her şeyi yapacağımızı bilin.”

“Atamalar ve görevden almalar performansa göre yapılıyor”

Göreve geldikten sonra yapılan atamalar ve FETÖ soruşturması sonrası göreve alınan polis memuruna ilişkin tartışmalara ilişkin soruya yanıt veren Yerlikaya, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu ve işe iadelerde mahkeme kararlarının uygulandığını belirtti.

Bakan Yerlikaya, atama ve görevden almaların performans ve verimlilik kriterleri kapsamında yapıldığını belirtti.

Kaymakamlık sınavının bu yıl açılmadığını hatırlatarak, “Kaymakamlık sınavına KPSS önkoşulu getirilmesi gündemde mi?” Sorunun sorulduğu Yerlikaya, konu netleştiğinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Atina’nın Artemida banliyösünde silahlı saldırıda 6 kişinin ölümüyle ilgili soruya yanıt veren Yerlikaya, olayla ilgili bilgi aldıklarında değerlendirme yapacaklarını belirtti.

Son 90 günde 37’si bomba olmak üzere toplam 44 eylemin önlendiğini hatırlatan Erdoğan, “Bu başarı, birlikler arasında çok daha olumlu bir koordinasyondan mı kaynaklanıyor?” diye sordu. Soruyu yanıtlayan Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı’nın suçun önlenmesi ve azaltılması yönünde ciddi çalışmalar yaptığını kaydetti.

Yerlikaya, suçun önlenmesi kapsamında istihbaratın güçlü olduğunu, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Milli Savunma Bakanlığı ile uyumlu çalıştıklarını belirterek, vatandaşların barıştan taviz vermek istemediğini belirtti.

CHP Milletvekili Tanrıkulu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili sözleri

Yerlikaya, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilgili açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

“Askerimizi ve ordumuzu seviyoruz. Biz onları ‘Peygamber evi’ olarak biliyoruz. İnancımız ve medeniyet değerlerimiz aynıdır. İşimizden ve gücümüzden vazgeçmeyeceğiz ve görüşüne aykırı olan birinin sözüne uymayacağız. Bütün millet biliyor. Ama Milli Savunma Bakanlığımız bu konuda “Aziz milletimize çok güzel bir açıklama yaptı. Bu açıklamanın yeterli olduğunu düşünüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu