Sağlık

Mardin’de ilk kez çocuklara beyin tedavisi uygulandı

Şehmus EDİS (MARDİN İGFA)
Çocuklarda nadir görülen bir beyin hastalığı türü olan ‘Batten’ hastalığının Mardin ve bölgede daha önce tedavi imkanı yoktu. Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez Nezir Özgün tarafından başarıyla uygulanan ve bölgede öncü olan tedavi, hastaları ve ailelerini sevindirdi.

Çocuklarda Küçük Bir Beyin Hastalığı

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Özgün, Mardin’de ilk kez uygulanmaya başlanan hastalık ve tedavisine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Oldukça nadir görülen bir hastalık olan nöronal seroid lupofusinosis tip 2 hastalığı Mardin’de tedavi edilmeye başlandı. Nöronal seroid lipofusinozis tip 2 (CLN2) hastalığı, tripeptidil peptidaz 1 dediğimiz lizozomal enzimin eksikliğinden kaynaklanan, otozomal resesif geçişli, sinir dokusunda dejenerasyon ile nörolojik fonksiyonlarda ilerleyici bozulmaya neden olan çok nadir görülen bir hastalıktır. sistem. Hastalığın pek çok farklı türü var ve çoğu türün maalesef tedavisi bulunmuyor.

İlaçların Doğrudan Beyne Uygulanması

Nisan 2017’de Batten Hastalığı olarak da adlandırılan Tip 2 ilacının ruhsatı alınarak hastalıkta etkili olduğu kanıtlandı. Bu ilaç Türkiye’de birkaç merkezde az sayıda hastaya veriliyor. Beynin ventrikül dediğimiz boşluğuna port yerleştirildikten sonra 15 günde bir porttan direkt olarak beyne ilaç veriliyor. Bölgemizdeki doğurganlık oranının yüksek olması ve akraba evlilikleri nedeniyle Türkiye’de tanı konulan hastaların önemli bir kısmı bölgemizden gelmektedir. Bu hastalar 15 günde bir tedavi görmek üzere bugüne kadar tedavinin mümkün olduğu en yakın il olan Ankara’ya gidiyordu.

Doç. Dr. Nezir ÖZGÜN Mardin’de Tedavi Uyguluyor

Doç. Nezir ÖZGÜN, 30.10.2023 tarihinde Batman’dan gelen hastaya Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk tedavinin başarıyla uygulandığını belirtti. Doç. ÖZGÜN: ”Bize her türlü ekipman ve donanımı sağlayan İl Sağlık Müdürlüğü’ne, Mardin Artuklu Tıp Fakültesi ve Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimlerine, tüm hocalarıma, uzman ve asistan arkadaşlarıma ve servis elemanlarıma teşekkür ediyorum. Daha önce ilimizde ve hastanemizde yapılamayan işlem ve tedavilerin yapılabilmesi için personel desteği sağlanmaktadır. Görüşünü şu şekilde ifade etti: “Tüm hemşire meslektaşlarıma özverili çalışmalarından ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Aile ve Hasta Yakınlarından Teşekkür

15 günde bin kilometreden fazla yol kat etmek zorunda kalan, maddi ve manevi yıpranan hastaların aileleri, bu yeni gelişmeyi büyük bir sevinçle karşıladı. Aileler: ”Bu hastalık tedavi edilmezse erken ölümle sonuçlanan bir hastalık. Çocuklarımızın sağlığı için ayda iki kez binlerce kilometre yol kat etmek zorunda kalıyorduk. Bu tedavinin bölgemizde sağlanması hem hastalarımızın hem de ailelerimizin yaşam kalitesine önemli katkı sağlayacaktır. Doç. Bölgemizde tedavinin sağlanması için çaba gösteren ilk kişi Prof. Dr. “Başta Nezir Özgün olmak üzere herkese teşekkür ederiz.”

emet-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu